Τέλος παρτίδας

Η παρτίδα τελειώνει όταν εξαντληθούν τα καπίκια που κατέθεσαν αρχικά οι παίκτες στην κάσα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα καπίκια της κάσας μειώνονται με κάθε επιτυχημένη αγορά. Πράγματι, εφόσον δεν μπει μέσα η αγορά, οι παίκτες που συμμετείχαν πληρώνονται τις μπάζες τους από την κάσα, επομένως το συνολικό ποσό της κάσας μειώνεται κατά το αντίτιμο δέκα μπαζών με βάση την αξία της αγοράς. Αν, π.χ. παιχτεί μια επιτυχημένη αγορά 6 κούπες, η κάσα θα μειωθεί κατά 10Χ5=50 καπίκια, τα οποία θα μοιραστούν στους τρεις παίκτες ανάλογα με τις μπάζες που έκαναν, ενώ αν σε μια αγορά 7 καρά οι αμυνόμενοι παίκτες αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν, ο τζογαδόρος θα πληρωθεί από την κάσα 10Χ7=70 καπίκια.

Κάποια στιγμή η κάσα θα πέσει κάτω από το 10, δηλαδή το ποσό της κάσας θα είναι λιγότερο από 100 καπίκια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλέον περίπτωση να γίνει κάποια αγορά που να μην καλύπτεται από το ποσό της κάσας. Μια τέτοια αγορά θα πληρωθεί με μειωμένη αξία και θα σημάνει το τέλος της παρτίδας. Αν οι παίκτες επιθυμούν να συνεχίσουν την παρτίδα, τότε συμφωνούν (όλοι) να προσθέσουν καπίκια στην κάσα, π.χ. από 100, ή 200 καπίκια ακόμη, προτείνοντας «βάζουμε άλλα 10», ή «βάζουμε άλλα 20» κοκ. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ακόμη και αν η αγορά μπει μέσα, οι πληρωμές γίνονται με μειωμένη αξία, εφόσον η κάσα δεν επαρκεί.

Η πρόταση για ενίσχυση του κεφαλαίου τής κάσας δεν είναι ανάγκη να γίνει όταν η κάσα πέσει κάτω από τα 100 καπίκια, αλλά μπορεί να λάβει χώρα οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν οι παίκτες. Μπορεί, όμως, να συμβεί και το αντίθετο. Αν πιέζει ο χρόνος, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο η παρτίδα πρέπει να διακοπεί, τότε οι παίκτες συμφωνούν να τελειώσουν την πρέφα και να μοιράσουν εξίσου τα υπόλοιπα καπίκια της κάσας.

Όσον αφορά στο τέλος της παρτίδας, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές που παίζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με κυριότερη παραλλαγή τη λεγόμενη καπικάδα, στην οποία η παρτίδα τελειώνει όταν κάποιος παίκτης σβήσει κάσα, δηλαδή κάνει επιτυχημένες αγορές που καλύπτουν όλο το κεφάλαιο που έχει καταθέσει στην κάσα. Αν, π.χ. οι παίκτες κατέθεσαν αρχικά από 500 καπίκια στην κάσα (50άρα κάσα), τότε ο πρώτος παίκτης που θα κάνει επιτυχημένες αγορές που στο σύνολο αξίζουν 500 καπίκια βγαίνει και η παρτίδα τελειώνει. Προσωπικά πίστεύω ότι τέτοιες παραλλαγές απλώς δημιουργούν επιπλέον περιπλοκές και δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό στο παιχνίδι.