Μοίρασμα

Ο παίκτης που θα μοιράσει πρώτος καθορίζεται με τυχαίο τρόπο (συνήθως μοιράζουμε από ένα φύλλο μέχρι κάποιος παίκτης να πάρει το 7 καρό). Μετά την πρώτη διανομή μοιράζει πάντα ο επόμενος (προς τα δεξιά) παίκτης. Ο παίκτης που μοιράζει κάθε φορά ονομάζεται dealer και μοιράζει (πάντα προς τα δεξιά) από δύο φύλλα σε κάθε παίκτη. Πριν μοιράσει, o dealer, είναι υποχρεωμένος να ανακατέψει την τράπουλα και να δώσει στον παίκτη που κάθεται δεξιά του να κόψει. Το κόψιμο πρέπει να περιλαμβάνει αρκετά φύλλα, περίπου το 1/3 της τράπουλας. Αν οι παίκτες είναι τέσσερις, τότε ο dealer ονομάζεται και τεμπέλης, καθώς δεν παίζει στις διανομές που μοιράζει, επομένως δεν θα δώσει φύλλα στον εαυτό του παρά μόνο στους υπόλοιπους τρεις παίκτες.

Αφού, λοιπόν, ο dealer μοιράσει από δύο φύλλα σε κάθε παίκτη, τα επόμενα δύο φύλλα (δηλαδή το έβδομο και το όγδοο φύλλο) τα αποθέτει κλειστά στο κέντρο του τραπεζιού. Αυτά τα δύο φύλλα, προς το παρόν, ονομάζονται κάτω, ή τζόγος. Κατόπιν, ο dealer, συνεχίζει να μοιράζει από δύο φύλλα σε κάθε παίκτη μέχρι ο κάθε παίκτης να έχει από 10 φύλλα, σύνολο 30, συν 2 τα κάτω, 32 φύλλα στο σύνολο. Αν ο dealer ξεχάσει να αποθέσει τον τζόγο, τον αποθέτει στο τέλος (αφήνει τα δύο τελευταία φύλλα που περισσεύουν στο μοίρασμα).

Αν ανοίξει κάποιο φύλλο κατά το μοίρασμα, τότε η παρτίδα συνεχίζεται κανονικά, εκτός κι αν ανοίξει φύλλο του τζόγου, ή αν το φύλλο είναι ρήγας. Αν ανοίξει και άλλο φύλλο, τότε ο ίδιος dealer υποχρεούται να επαναλάβει τη διαδικασία, δηλαδή να ανακατέψει, να δώσει στον επόμενο να κόψει και να μοιράσει εκ νέου.

Το μοίρασμα των φύλλων στους τρεις παίκτες ονομάζεται και διανομή. Διανομή, επίσης, λέμε και τον τρόπο που τα διάφορα χρώματα (μπαστούνια, σπαθιά, καρά και κούπες) κατανεμήθηκαν στους τρεις παίκτες, μπορεί π.χ. να πούμε ότι η τάδε διανομή ήταν παράξενη αν κάποιος παίκτης έτυχε να έχει 7 μπαστούνια, ή ότι η δείνα διανομή ήταν φυσιολογική εφόσον τα φύλλα κατανεμήθηκαν ομαλά.

Άποντα

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν ένας παίκτης κρατά μόνο άποντα φύλλα, δηλαδή έχει μόνο 7άρια, 8άρια και 9άρια, η διανομή χαλάει και μοιράζει ο επόμενος παίκτης. Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στους κανονισμούς του παιχνιδιού, επομένως, αν κάποιος παίκτης φρονεί ότι έτσι πρέπει να γίνεται, είναι υποχρεωμένος να το πει στους συμπαίκτες του πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και αυτοί μπορούν να το δεχτούν, ή όχι. Το σωστό πάντως είναι οι άποντες διανομές να παίζονται κανονικά.