Δεοντολογία και συμπεριφορά

Στο παιχνίδι της πρέφας, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν δύο ή περισσότεροι παίκτες, το ζητούμενο δεν είναι το κέρδος, ή η πρωτιά, αλλά να περάσουμε ευχάριστα και εφόσον παίζουμε με καλύτερους παίκτες, να ανεβάσουμε το επίπεδό μας. Αν, πάλι, οι συμπαίκτες μας δεν είναι στο δικό μας επίπεδο, φροντίζουμε, μέσα από το παιχνίδι, να καταδεικνύουμε τα λάθη που ίσως κάνουν και με κάθε αφορμή να εξηγούμε, να αναλύουμε και να συζητάμε όλες τις επίμαχες φάσεις.

Γενικά, πρέπει να σεβόμαστε τους συμπαίκτες μας και τους θεατές και να αποφεύγουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παρέα. Από την άλλη μεριά, πρέπει να είμαστε ανεκτικοί, κατά το δυνατόν, με γνώμονα πάντα την αποφυγή παρεξηγήσεων και προστριβών και σκοπό την ανάπτυξη και την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των παικτών, αλλά και των θεατών.

Πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει ο βαθμός οικειότητας μεταξύ των παικτών, καθώς τρεις παίκτες που γνωρίζονται πολλά χρόνια μπορεί να ανταλλάξουν κουβέντες, ή ακόμη και προσβολές, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μεταξύ αγνώστων. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, το θάρρος και ο σεβασμός είναι πράγματα που κερδίζονται με τον καιρό και οποιαδήποτε προσπάθεια να τα επιβάλλει κανείς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε κουτοπονηριές με σκοπό να δείξουμε στους συμπαίκτες μας πράγματα που δεν επιτρέπονται από τους κανόνες της πρέφας. Τέτοια είναι τα «βροντήγματα» και τα «λιχνίσματα», οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τόσο στην αγορά, όσο και στην εκτέλεση, η προετοιμασία φύλλου πριν έρθει η σειρά μας και φυσικά τα λεκτικά ή άλλα υπονοούμενα με σκοπό να φανερώσουμε πληροφορία που πρέπει να παραμείνει κρυφή. Ακόμη και ο τρόπος που τακτοποιούμε τα φύλλα μας πρέπει να είναι τέτοιος που να κρύβει την κατανομή των χρωμάτων. Σε περίπτωση που κάποιος από τους συμπαίκτες μας υποπίπτει στα παραπάνω ατοπήματα, πρέπει αυτό να στηλιτεύεται και να εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Πράγματι, το παιχνίδι της πρέφας βασίζεται στην «εξόρυξη» της πληροφορίας που κρύβεται πίσω από όλες τις κινήσεις του παιχνιδιού. Κάθε δήλωση, κάθε φύλλο, οποιαδήποτε μικροκαθυστέρηση, ή σπουδή, μπορεί να σημάνει σημαντική πληροφορία που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αγοράς. Πολλές φορές, π.χ. είμαστε ενστικτωδώς σίγουροι ότι ο αγοραστής είναι μέσα, αλλά το φύλλο μας δεν δικαιολογεί να παίξουμε ή να πάρουμε μαζί τον συμπαίκτη μας. Στις περιπτώσεις αυτές ο τζογαδόρος απλώς φαίνεται τυχερός και πρέπει να πούμε πάσο και όχι να προσπαθούμε με πλάγια μέσα να βολιδοσκοπήσουμε τον συμπαίκτη μας, ή τον τζογαδόρο.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο τζογαδόρος πολλές φορές θα «περάσει» αγορές που δεν τις έχει, ακριβώς λόγω της ασάφειας των δηλώσεων που έχουν προηγηθεί, ή λόγω της βολικής κατανομής των χρωμάτων. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή να βάλουμε μέσα τον ριψοκίνδυνο τζογαδόρο. Πράγματι, είναι σίγουρο ότι ο εκ συστήματος ριψοκίνδυνος τζογαδόρος θα βάλει μέσα αρκετές αγορές και ο τελικός απολογισμός θα είναι αρνητικός. Το να παίζουμε, όμως, χωρίς να έχουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι αντιδεοντολογικό, καθώς έτσι μπορεί να παρασύρουμε τον συμπαίκτη μας σε λανθασμένες αποφάσεις τόσο για τη συμμετοχή του ή μη στο παιχνίδι, όσο και για τις κινήσεις του στο παιχνίδι.

Τι πρέπει να φροντίζουμε

Στο παιχνίδι της πρέφας υπάρχουν διάφορες φάσεις και διάφοροι ρόλοι που εναλλάσσονται για τον κάθε παίκτη. Σε κάθε μια από τις φάσεις αυτές και από οποιαδήποτε σκοπιά καλούμαστε να μετέχουμε στο παιχνίδι, πρέπει να ακολουθούμε κανόνες καλής συμπεριφοράς και fair play. Αν, π.χ. κάποιος παίκτης κάνει κάποιο πρόδηλο σφάλμα, τότε δεν έχει νόημα να τον υποχρεώσουμε να επιμείνει στο λάθος αυτό, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να του υποδείξουμε ότι κάνει λάθος και να το διορθώσει.

Πρέπει, επίσης, να αποσαφηνίζουμε διφορούμενα θέματα πριν ξεκινήσουμε την παρτίδα και όχι κατά τη διάρκεια, καθώς οποιαδήποτε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού φανερώνει το φύλλο. Τέτοια θέματα είναι, π.χ. το αν θα παίζονται σινιάλα δύναμης/αδυναμίας και πώς, ή το αν οι άσοι θα πληρωθούν διπλά σε περίπτωση που ο αγοραστής πάει σόλο μέσα, το αν θα ξεκαθαρίζονται οι ασαφείς δηλώσεις κατά τη φάση της πλειοδοσίας της αγοράς κλπ.

Θεατές

Η θέση των θεατών στο παιχνίδι της πρέφας είναι πολύ λεπτή και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί τόσο στις δηλώσεις μας όσο και στις κινήσεις μας, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στην έκφρασή μας, ή στη στάση του σώματος, μπορεί να εισφέρει σημαντική πληροφορία και να χαλάσει τυχόν μπλόφα ή ενέδρα του τζογαδόρου. Εννοείται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δήλωση αφορά στο παιχνίδι, όσο κάποια αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε, π.χ. να λοιδορήσουμε τον αγοραστή για την αγορά του, ούτε να τον ρωτήσουμε γιατί δεν δήλωσε τους άσους, ούτε να παροτρύνουμε κάποιον να παίξει ή να μην παίξει.

Με λίγα λόγια, οι θεατές θα πρέπει να τηρούν σιγήν ιχθύος όσο η αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μετά το τέλος της αγοράς μπορούν να κάνουν δηλώσεις, αλλά και πάλι προσέχοντας μήπως φανερώσουν πληροφορία την οποία οι παίκτες ίσως επιθυμούν να κρατήσουν κρυφή. Αν, π.χ. οι αμυνόμενοι πάνε πάσο, είναι στο χέρι του τζογαδόρου, το αν θα φανερώσει τα φύλλα που είχε, αν έχει στήσει την αγορά κλπ. Πάντως, η θέση του θεατή σε μια παρτίδα πρέφας είναι δύσκολη και καλό είναι τα λεγόμενά μας, σε κάθε περίπτωση, να είναι μετρημένα.

Στον «Πρεφαδόρο»

Όσα είπαμε παραπάνω ισχύουν και για το διαδικτυακό καφενείο της πρέφας. Εκεί, όμως, υπάρχει και η συζήτηση που εξελίσσεται τόσο στο χώρο του καφενείου, όσο και στο τραπέζι, όπου, πολλές φορές, γίνονται εμπρηστικές δηλώσεις που προκαλούν διενέξεις και προστριβές. Από την εμπειρία μου στο διαδίκτυο, κυρίως σε φόρα προϊόντων ανοικτού λογισμικού, γνωρίζω ότι η καλύτερη τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η μη απάντηση σε προκλήσεις, ή, εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει κάτι να πούμε, η αποφυγή της αντιπαράθεσης, αλλά η απλή καταγραφή της άποψής μας και τίποτα παραπάνω.

Αν, π.χ. κάποιος παίκτης γράψει στο χώρο του καφενείου «ο panos τον παίρνει», δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να απαντήσουμε σε αυτό. Αν, πάλι, γράφει «ο παίκτης panos είναι @@ γιατί παράτησε την παρτίδα ενώ ήταν σόλο», μπορούμε να γράψουμε «μπορεί ν έχασε τη σύνδεσή του» κλπ. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την αντιπαράθεση με οποιονδήποτε επιδεικνύει προκλητική, ή επιθετική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορούμε να καταφύγουμε και στην ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων μέσω εσωτερικού ταχυδρομείου με σκοπό τη λύση, ή την ανάδειξη διαφόρων θεμάτων.

Όλα τα παραπάνω εξυπηρετούν την αποφυγή παρεξηγήσεων και προστριβών και τελικά συμβάλλουν στην καλή παρέα και στην ευχάριστη και εποικοδομητική διεξαγωγή της παρτίδας. Πρέπει, επίσης, να φροντίζουμε για την άμβλυνση των διενέξεων μεταξύ των υπολοίπων παικτών και όχι να συμμετέχουμε ενεργά στις διενέξεις αυτές παίρνοντας φανερά το μέρος του ενός ή του άλλου παίκτη. Μπορούμε, αργότερα, σε ανύποπτο χρόνο να θίξουμε εκ νέου το ζήτημα με σκοπό να κάνουμε σαφή και τη δική μας θέση.