Αγορά και μπλόφα

Αντίθετα με όσα υποστηρίζουν ορισμένοι παίκτες, είναι απολύτως επιτρεπτό, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και θεμιτό, ο τζογαδόρος να δηλώνει αγορά με μπάζες λιγότερες από αυτές που έχει στην πραγματικότητα, ή αγορές που δεν είναι στο δυνατό του χρώμα, αλλά σε άλλο μικρότερης δυναμικότητας, εφόσον κρίνει ότι οι αμυνόμενοι παίκτες θα παίξουν σε αυτές τις αγορές και θα πληρώσουν περισσότερα καπίκια μπαίνοντας μέσα. Αυτή η τακτική ονομάζεται μπλόφα, ή στήσιμο, και πολλές φορές αποφέρει μεγάλα οφέλη στον τζογαδόρο.

Πράγματι, στόχος των παικτών σε μια παρτίδα πρέφα είναι να αποκομίσουν όσο μπορούν περισσότερα κέρδη. Όταν οι παίκτες αμύνονται πρέπει να φροντίζουν, παίζοντας ως ομάδα, να μειώσουν κατά το δυνατόν τα οφέλη του τζογαδόρου, ενώ ο τζογαδόρος αντιμετωπίζει μόνος τους αμυνόμενους και μετέρχεται οποιοδήποτε μέσο με σκοπό να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της αγοράς. Επομένως, ενώ οι αμυνόμενοι παίκτες πρέπει να λογαριάζουν τις δηλώσεις και τις κινήσεις τους λαμβάνοντας υπόψιν τον εν δυνάμει συμπαίκτη τους, ο τζογαδόρος δεν έχει απολύτως καμία υποχρέωση παρά μόνο η αγορά που θα κάνει να είναι τουλάχιστον στο επίπεδο της τελευταίας του δήλωσης. 

Ας δούμε, όμως μερικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1
Ο ένας παίκτης έχει δηλώσει πρώτα, ο άλλος δεύτερα και ο τζογαδόρος κρατά άσο, ρήγα, ντάμα καρό, άσο σπαθί, άσο μπαστούνι και 7, 8, 9, 10, J και Q στις κούπες, ενώ πρώτος παίζει ο παίκτης αριστερά από τον τζοαγδόρο. Η αγορά είναι καθαρή 8 κούπες, αλλά δεδομένων των συνθηκών, ο τζογαδόρος τα λέει κούπες απλές. Πράγματι, οι συνθήκες ευνοούν τη συμμετοχή και των δύο αμυνομένων παικτών, καθώς ο πρώτος βασίζεται στα σπαθιά του δεύτερου, ο δεύτερος βασίζεται στα μπαστούνια του πρώτου και παίζουν έξω οι δύο μεγάλες κούπες και αρκετά καρά. Σε αυτή την περίπτωση ο τζογαδόρος θα κάνει σίγουρα 8-9 μπάζες, ανάλογα με το αν οι κούπες παίζουν μαζί ή όχι.

Το όφελος θα είναι, λοιπόν 80 ή 135 καπίκια, ενώ αν αγοράσει 8 κούπες θα «σηκώσει» από την κάσα 80 καπίκια με μέγιστο όφελος 53 καπίκια, ενώ αν κάποιος κρατά άσο και ρήγα κούπα θα του πάρει δύο μπάζες, επομένως το κέρδος του θα μειωθεί περίπου στα 43 καπίκια. Στην προκειμένη περίπτωση είναι, λοιπόν, όχι μόνο επιτρεπτό, αλλά επιβεβλημένο να τα πει απλές κούπες. Αν παρ' ελπίδα οι παίκτες δηλώσουν πάσο, τότε θα έχει όφελος 33 καπίκια, ενώ στη χειρότεη περίπτωση που είναι να παίξει μόνο ο ένας αμυνόμενος και να κρατά αυτός άσο και ρήγα κούπα θα κερδίσει μόνο 27 καπίκια. Αυτό είναι, βεβαίως, ένα ρίσκο, αλλά η μπλόφα πάντα ενέχει τον κίνδυνο της απώλειας σημαντικού κέρδους, αυτό όμως αφορά τον τζογαδόρο και δεν υποχρεούται δώσει λογαριασμό σε κανέναν για την απόφασή του αυτή.

Παράδειγμα 2
Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο τζογαδόρος έχει ξεσκαρτάρει λιμό μπαστούνι, λιμό σπαθί και κρατά άσο μπαστούνι, άσο σπαθί, δύο λιμά καρά και 6 δυνατές κούπες με άσο ρήγα επικεφαλής, ενώ πρώτος παίζει ο παίκτης στα αριστερά του και δεν έχουν γίνει δηλώσεις από τους παίκτες κατά την πλειοδοσία της αγοράς. Εδώ η αγορά είναι 7 ή 8 κούπες, αλλά ο τζογαδόρος μπορεί να δηλώσει 6 άχροα με το σκεπτικό ότι όλα τα δυνατά φύλλα της τράπουλας παίζουν έξω και ο πρώτος παίκτης τον βάζει στη μέση, πράγμα που ευνοεί τη συμμετοχή των δύο παικτών.

Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν οι αμυνόμενοι να κάνουν δύο, μια, ή ακόμη και καμία μπάζα, καθώς ο τζογαδόρος την έχει στημένη σε όλα τα χρώματα εκτός από τα καρά στα οποία πλανάται, ίσως, η εντύπωση ότι έχει κάποιο κράτημα. Αν, λοιπόν οι δύο παίκτες παίξουν στην αγορά είναι πολύ πιθανόν να μπερδευτούν και να χάσουν ακόμη και όλες τις μπάζες τους στα καρά, καθώς ο τζογαδόρος, εφόσον πιάσει το πρώτο φύλλο θα τους εξαντλήσει τραβώντας 6 κούπες. Η χειρότερη περίπτωση για τον τζογαδόρο είναι να παιχτεί πρώτο φύλλο καρό και να κάνουν οι αμυνόμενοι 3, 4, ή ακόμη και 5 μπάζες στα καρά, πράγμα μάλλον απίθανο, εφόσον δεν έχει γίνει αγορά.

Παράδειγμα 3
Ο τζογαδόρος κρατά άσο ρήγα λιμό κούπα, 5 καρά με ρήγα ντάμα επικεφαλής, άσο μπαστούνι, άσο σπαθί και παίζει πρώτος, ενώ δεν έχουν προηγηθεί δηλώσεις κατά την πλειοδοσία της αγοράς. Εδώ η αγορά είναι 7 ή 8 καρά, αλλά ο τζογαδόρος δηλώνει απλές κούπες. Πράγματι, με την αγορά στις κούπες υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παίξουν και οι δύο παίκτες, καθώς όλα τα δυνατά φύλλα της τράπουλας παίζουν έξω και οι κούπες θα είναι στην χειρότερη περίπτωση μοιρασμένες 3 και 2. Αν παίξουν και οι δυο αμυνόμενοι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνουν μια, δύο, ή τρεις το πολύ μπάζες. Πράγματι, σε αγορές με τρία ατού είναι πολύ πιθανό ο παίκτης που κρατά 3, ή 4 ατού να πάρει τον άλλον μαζί και να σολάρει, καθώς μένει με τις δύο μπάζες από ατού, ή ακόμη και μια μπάζα εφόσον βρεθεί στη διπλοτσάκα.