Ανοικτά θέματα

Αγορά και μπλόφα

Το θέμα έχει να κάνει με τη λανθασμένη πεποίθηση ορισμένων παικτών ότι ο τζογαδόρος (αγοραστής) υποχρεούται να δηλώσει τις μπάζες που έχει πραγματικά και όχι λιγότερες. Πράγματι, μοναδική υποχρέωση του τζογαδόρου είναι να δηλώσει αγορά ίση ή μεγαλύτερη από την τελευταία δήλωση της πλειοδοσίας που προηγείται της αγοράς. Αν, π.χ. η τελευταία δήλωση της πλειοδοσίας ήταν 7 σπαθιά, ο τζογαδόρος υποχρεούται να δηλώσει αγορά από 7 σπαθιά και άνω. Μπορεί, δηλαδή, να δηλώσει 7 σπαθιά, 7 καρά, 7 κούπες, 7 άχροα κλπ, αλλά όχι 7 μπαστούνια, ή 6 κούπες κλπ.

Δύναμη, αδυναμία, σινιάλα κλπ

Το θέμα αφορά στη συνεννόηση μεταξύ των αμυνομένων παικτών, είτε με σινιάλα, είτε με φύλλα τα οποία πετούν κατά την εκτέλεση της αγοράς. Πράγματι, πολλοί αμυνόμενοι παίκτες απαιτούν από τον συμπαίκτη τους να ξεσκαρτάρει «δύναμη», ή «αδυναμία» ανάλογα με το αν η αγορά είναι σε κάποιο χρώμα, ή στα αχρωμάτιστα. Η αλήθεια είναι πως τα φύλλα που ξεσκαρτάρουν οι αμυνόμενοι παίκτες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται μηχανικά ως σινιάλα, παρά μόνο στα πλαίσια που δικαιολογεί η λογική ροή του παιχνιδιού.

Προϋποθέσεις αγοράς

Το θέμα αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το φύλλο ώστε να σταματήσουμε σε κάποια συγκεκριμένη δήλωση αγοράς. Πράγματι, ενώ ο τζογαδόρος μπορεί να δηλώσει οποιαδήποτε αγορά κρίνει ότι θα του αποφέρει τα περισσότερα κέρδη, οι δηλώσεις κατά τη φάση της πλειοδοσίας της αγοράς πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο όσο αφορά στο χρώμα, όσο και στις μπάζες της αγοράς.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Το θέμα αφορά στη συμμετοχή, ή στην μη συμμετοχή των αμυνομένων παικτών στη διεκδίκηση και τη συνακόλουθη πληρωμή των μπαζών που τους αναλογούν. Πρόκειται, μάλλον, για το πλέον ακανθώδες ζήτημα του παιχνιδιού και οι αποφάσεις συμμετοχής, ή μη συμμετοχής των αμυνομένων παικτών είναι εν πολλοίς αυτές που καθορίζουν την πορεία του παιχνιδιού. Πράγματι, τα μεγάλα κέρδη, αλλά και οι ζημίες, είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων συμμετοχής, ή μη συμμετοχής των αμυνομένων παικτών στην εκτέλεση της αγοράς. Μια λανθασμένη απόφαση μη συμμετοχής των αμυνομένων παικτών μπορεί να βγάλει τον τζογαδόρο από πολύ δύσκολη θέση, ενώ αντίστροφα μια λανθασμένη απόφαση συμμετοχής των αμυνομένων παικτών μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον ένα, ή και για τους δύο αμυνόμενους παίκτες.

Οι τέσσερις άσοι

Το θέμα αφορά στους τέσσερις άσους, αν πρέπει να δηλώνονται στην αγορά, κέρδη ζημίες που συνεπάγονται και άλλα συναφή θέματα. Υπάρχει η εντύπωση ότι η δήλωση των άσων στην αγορά αποτελεί κάποιο είδος πριμοδότησης της εύνοιας της τύχης. Το θέμα δεν είναι καθόλου τόσο απλό και μάλιστα υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν τη δυνατότητα δήλωσης των τεσσάρων άσων ένα είδος «αλατοπίπερου» του παιχνιδιού, που παρέχει πρόσφορο έδαφος να παιχτούν πολύ όμορφες διανομές στις οποίες τόσο ο τζογαδόρος, όσο και οι αμυνόμενοι παίκτες καλούνται να επιδείξουν άρτια τεχνική κατάρτιση.

Το τέλος του παιχνιδιού

Μια παρτίδα πρέφα τελειώνει όταν τελειώσει η κάσα. Τι γίνεται, όμως, όταν η κάσα δεν επαρκεί για την τελευταία αγορά; Μπορούν οι παίκτες να «προσθέσουν» κάσα και πότε πρέπει να γίνει αυτό; Αυτά και άλλα πολλά απαντώνται στη συγκεκριμένη ενότητα.